10 juni – 13 augusti 2017

KARL MÅRTENS

Edsvik Konsthall Öst plan I & II   Vernissage lördag 10 juni  kl 11-17    Invigning kl 13

Varmt välkommen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag målar för att våga leva. Ändamålet med mitt målande är inte främst att skapa konst, utan att träna på att möta livets prövningar. Jag behöver träna på att kasta mig ut i det okända och utmana mina rädslor. Det gör jag genom att utgå från ett helt tomt papper. Jag arbetar med snabba penseldrag, och mycket vatten. Jag väljer papper som är svårarbetade, ofta i stora format och kombinerar material och verktyg som egentligen inte är kompatibla. På så vis förlorar jag kontrollen och tvingas att måla med min intuition istället för mitt intellekt. Jag tror att intuitionen är kristalliseringen av all vår inneboende kunskap och kreativitet. Intuitionen kommer vi i kontakt med när vi befinner oss i ”tomheten”.

10 juni – 13 augusti ÖST I och II

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Grönlandsfalk” litografi av Karl Mårtens.

Där är vi inte påverkade av intellektets begränsande tankar som tvivel, rädslor och prestationskrav.

I tomheten kan vi alltså uppnå vår högsta potential. Den här utställningen innehåller mina senare målningar men också min 10-åriga litografiproduktion. Båda dessa medier utmanar mitt kontroll-behov på olika sätt, och med mitt arbetssätt vet jag aldrig hur resultatet kommer att bli. Det
är både skrämmande, utmanande och utvecklande och det blir tydligt för mig att när jag lyckas
skapa utifrån tomheten så förmår jag utnyttja all min inneboende kunskap och kreativitet.