5XPOP 8 mars – 6 april 2008

 

Philippe Huart vill belysa vilken effekt marknadsföring och konsumtion har på vårt undermedvetna. Genom att leka med tvetydigheter och motsägelser, ställa Musse Pigg i kontrast till pistoler och godis bredvid medicinkapslar, erbjuder han sin reflektion som han överlåter till åskådaren att tolka.Cecilia Cubarle drivs av sin kärlek till livet och av ett tydligt behov av att måla. I sina målningar länkar hon samman influenser från reklamens och konstens värld. Hon hanterar intrycken med humor, ömhet och skärpa vilket gör hennes måleri både uppkäftigt och mjukt på samma gång.William Sweetloves klonade hundar, giraffer och pingviner förenar dadaism, surrrealism och Pop Art i en postmodern syntes. Han tror på att konsten har ett stort socialt inflytande. Med starka inslag av ironi vill han väcka en reaktion mot samhällets överproduktion och överkonsumtion. MariaManuela för en dialog mellan klassiska japanska träsnitt och manga teckningar, mellan kimono och minikjol. Hennes Popiconer ger gestalt åt en kvinnlighet där den urgamla österländska traditionen står i kontrast mot den moderna västerländska kulturen.

Antonio de Felipe uttrycker nostalgi med sina filmikoner från Hollywood och klassiska reklammotiv i konstellation med stora konstnärer som Velázquez, Picasso, Mondrian m.fl. Många av hans konstverk vittnar om en snillrik förmåga att få fram slagfärdiga paradoxer.

5XPOP 8 mars – 6 april

 

Edsvik Konsthall presenterar fem konstnärer ur den nya Pop Art generationen.Pop art rörelsen startade på 1960-talet med Andy Warhol, Tom Wesselman, Robert Rauschenberg och Roy Lichtenstein i USA. De använde sig av vardagliga bruksföremål, reklambilder och tecknade serier för att porträttera och kommentera den folkliga kulturen och då speciellt konsumtionskulturen. Tidens populära bilder och ikoner omdanades och införlivades i konsten. Härigenom flyttades konsten in i det vardagliga livet och klyftan mellan ”fin salongskonst” och ”kommersiell gatukonst” eliminerades.I Europa influerades bl.a Erró, Valerio Adami, Arroyo, Schlosser, Monory och Peter Klasen av pop konsten på 1960 talet. Genom dem och andra lever rörelsen vidare och idag kan vi se en ny generation pop konstnärer, däribland Cecilia Cubarle, Antonio de Felipe, Philippe Huart, MariaManuela och William Sweetlove.De kommer från olika kulturer och har var och en sitt unika uttryckssätt med ingredienser som humor, värme, kontraster och ironi. Tillsammans förenas de i ett färgstarkt bildspråk som skildrar konsumtionssamhället och ifrågasätter vår vardag.Dessa konstnärer har tidigare visats på bl.a Villa Tamaris kultur centrum i Frankrike och senast sommaren 2007 på SOMA museum i Seoul, Syd Korea