9 september – 24 september

Edsvik Konsthall VÄST plan II
Invigning kl. 13.00
Invigningstalare : Ilkka Timonen (Edsvik Konsthall)

AINO MYLLYKANGAS & JUSSI TAIPALEENMÄKI

Det finskättade konstnärsparet Myllykangas – Taipaleenmäki uppvisar i sin gemensamma utställning på Edsvik Konsthall en ständigt aktiv berättelse som illusterar olika händelser från avkrokar längs livets gång. Skildringarna berättas genom en rad olika medier, flerdimensionella så väl som tvådimensionella, där nyare och äldre verk från makarna jämsides möter varandra .

Aino Myllykangas kommer från Finland. Sedan 1968 har hon bott i Sverige, numera i Åkersberga. Aino kallar sig en konstnärlig nomad, som söker sig till olika tekniker och platser. Just nu tillämpar hon ett arbetssätt som kallas collografi. Men för att hon ska kunna formulera sitt intresse för natur, rörelse och inre (o)verklighet, använder hon lera, trä, plåt, tyg ibland gamla nallar. Grafik är den teknik hon alltid återvänder till. Hon har studerat konst i Stockholm, bl.a. på Grundis – Grundskolan för konstnärlig utbildning, Konstfackskolan och vidareutbildning i grafik på Konsthögskolan. Aino är medlem i KRO och Grafiska sällskapet.

Aino Myllykangas: Vinterhare

 


Jussi Taipaleenmäki är en mångsidig konstnär. Han arbetar med måleri, grafik och skulptur.
Taipaleenmäki föddes i Oulu i Finland 1948 och kom till Sverige 1964. Hans måleri är färgstarkt och fantasifullt. Han debuterade i Galleri Flamingo i Falkenberg 1979. Taipaleenmäki är representerad bl.a. i Nationalmuseum och Moderna museet i Stockholm. Jussi har otaliga utställningar bakom och framför sig – både i Sverige och utomlands.

Jussi Taipaleenmäki: Sommarnattens leende, olja