Author Archive

FORGOTTEN DREAMS

13 januari – 4 februari
Konsthall Öst plan II

På jorden ryms nog fler drömmar än människor. Tanken på alla drömmar som har slagit in eller slagits i spillror genom mänsklighetens historia är svindlande. Drömmar som är och har varit abstrakta eller konkreta, latenta eller framträdande, personliga eller kollektiva. Kanske framförallt bestående eller föränderliga. Ibland uppstår för en stund ett tomrum när våra drömmar väl realiseras, men vakuumet ersätts snart av nya visioner, som för oss framåt i vårt eviga sökande efter mer, efter något annat. Andra gånger tar livet oss i en ny oväntad riktning som gör att vår dröm så sakta falnar. När tillvaron medför att vår dröm faller i glömska fi nns det bara en person som kan återuppväcka den. Konstnärerna Christer Jansson, Gunilla Paetau Sjöberg, Anders Skarin, Jörgen Hammar, Ian Newbery, Lennart Kaltea, Magnus Eriksson, Jörgen Martinsson, Elisabeth Sivard och Sergio Perea ställer ut verk som belyser våra bortglömda drömmar.

 

 


13 januari – 4 februari

 

KARIN OLDFELT HJERTONSSONS – LÅNGA MÅLNINGAR

13 januari – 4 februari
Konsthall Väst

Karin Oldfelt Hjertonsson har i sina långa akvareller gett naturen ett nytt liv, en ny frihet. Karins måleri lyfter en del av naturens vitalitet på duken och genom detta får hon den att leva och blomstra mer än någonsin. Verken binds samman genom att konstnären gestaltar och beskriver den blommande naturen med känsliga penseldrag och naturtrogna färger. Som betraktare ser och hör du naturen, du känner dess dofter som kommer med vinden i måleriet och du upplever hur det är att blomma. Detta är konst som förlänger livet.
Utställningen på Edsvik Konsthall består av tio nya verk och det unika i dessa är inte enbart skickligheten i Karin Oldfelt Hjertonssons måleri utan även verkens format; verken är upp till 8,5 meter långa och 1,13 meter höga. Verken har en majestätisk livslust som har positionerat om talesättet ”livet är kort”; konsten är lång. Som betraktare kan du själv avgöra hur stor och vilken del av den långa målningen du vill ha – en ny sorts valfrihet som förstärker upplevelsen.

 


SERGIO SILVA CAJAHUARINGA

FRÅN NUTIDEN TILL DET FÖRFLUTNA

13 januari – 4 februari
Konsthall Öst plan I

”Hela mitt arbete presenterar en kreativ process ur en abstrakt surrealistisk synvinkel och inspireras av förhållandet mellan människan och miljön. Detta förhållande återspeglas i mitt arbete i form av en abstraktionsvärld där symboler, metaforer, allegorier och myter skapar en fullständig uppenbarelse. Inom den abstrakta konsten är spontanitet och rationalitet viktiga faktorer och därför klamrar jag mig fast vid dem, så uppstår också mitt engagemang för att hitta ett fritt uttryck för dyrkan och förstörelsen av arkeologiska kvarlevor. Denna idé är inramad i en esoterisk filosofi om mänsklig bekräftelse av konsten och det liv som kvarstår.

Därför söker mitt arbete tolka den fysiska miljön och de jordlevande och atmosfäriska elementens förfall, som i sin passage genom tiden och under åren på vår planet har genomgått en ständig utveckling som människan är transcendentalt involverad i. Elementen representeras på ett subtilt sätt, ibland av föremål som placeras i en komposition av form och färg och i andra fall med linjer eller ritningar; vissa verk föreställer geometriska former som symboliserar människans eviga intresse av att veta mer än vad världen erbjuder henne.”

Ambassadör José Beraún Araníbar från peruanska ambassaden i Stockholm inviger utställningen kl. 14:00 den 13 januari.

Varmt välkommen!

 


10 februari – 25 mars

GUDRUN SJÖDÉNS FÄRGSTARKA VÄRLD

10 februari – 25 mars
Konsthall Öst plan I och II

Gudrun Sjödén är en av Sveriges mest framgångsrika designer med världsomspännande försäljning. I över 40 år har hon nått målgrupper som modeindustrin ofta medvetet har valt bort och skapat kläder för kvinnor som vågar sticka ut i mängden. I utställningen på Edsvik Konsthall får vi följa Gudruns historia, en vintagekavalkad, filmer från resor och visningar samt möta kunder som berättar om sitt Gudrunengagemang. Vi får också ta del av arbetsprocessen: från inspiration, kollektionsarbete och skapandet av katalogerna till marknadsföring på webben. Utställningen kommer att intressera alla design- och konstintresserade och är ett stycke svensk design och textilhistoria om en av Skandinaviens mest unika och färgstarkaste formgivare – som aldrig tröttnar. Gudrun Sjödén öppnade sin första butik i centrala Stockholm, Sverige, år 1976. Kollektionerna med egna unika mönster,
starka färger och i bara rena naturmaterial blev genast en succé. Idag har Gudrun Sjödén ungefär 400 anställda världen över, kunder i 52 länder genom sin webbshop och katalog och 20 egna butiker i Europa och New York. Gudrun Sjödén har mottagit mängder av utmärkelser som designer och entreprenör och ligger i toppen av export av svenska modemärken sedan flera år.


Kurser & Workshops

Kursprogram  2018

Anmälan till samtliga kurser sker till petra@edsvik.com

Nytt för i år!

Nybörjarkurser akvarell-olja-akryl

Kom och lär dig grunderna i oljemåleri, akvarell och/eller akryl här på Edsvik Konsthall i våra ljusa fina lokaler. Deltagarna har även gratis inträde till våra utställningar under kurstillfället.
Inga förkunskaper krävs, visst startmaterial ingår så du kan genomföra kursen, material att komplettera med finns att köpa till förmånliga priser.
Onsdagar kl 13.30-16.30 5ggr


Akvarellmåleri:
6 september-4 oktober
Lärare: Anneli Hallgren och Weikko Kuuzela

Onsdagar kl 13.30-16.30 5ggr


Oljemåleri:

11 oktober-8 november
Lärare:Carina Wall och Weikko Kuuzela

Onsdagar kl 13.30-16.30 5ggr


Akrylmåleri:
15 november-13 december
Lärare: Anneli Hallgren och Nelson Salazar Luna
Pris: 1 kurs 2800 kr, 2 kurser 5200 kr, 3 kurser 6000 kr.

Anmälan och betalning:
Anmälan sker till petra@edsvik.com. Efter bekräftad anmälan får du en faktura från Edsvik Konsthall AB gällande din kurs. Betalningen ska vara oss tillhanda innan du startar kursen. I Kursavgiften ingår 25% moms.
Vid frågor angående nybörjarkurserna maila carina@edsvik.com
eller ring Edsvik Konsthall 08-920500.
Med reservation för ändring.

 

 


MÅLERIKURSER

Lärare: Carina Wall, Ricardo Donoso, Anne-Lie Larsson Ljung, Staffan Tolsén, Weikko Kuuzela, Anneli Hallgren, Nelson Salazar Luna & Annika Nordenskiöld

Start vecka 37. Kurserna omfattar 14 gånger per termin om inte annat anges.
Våra studiecirklar “Fria Kurserna” håller till i ljusa, fina lokaler. Våra lärare är yrkesverksamma konstnärer med lång pedagogisk erfarenhet. Deltagarna har gratis inträde till våra utställningar under kurstillfället. Missar du ett lektionstillfälle finns det möjlighet att ta igen tiden en annan dag på motsvarande kurs under den aktuella terminen.

Seniorgrupp
Tisdagar eller onsdagar kl 9-12
Här är gruppen för dig som är pensionär!
Deltagarna målar i en gemensam atelje och var och en arbetar med egna motiv under lärarens handledning.
Lektionerna är schemalagda och vi har regelbundna genomgångar av deltagarnas verk.
Tekniken är valfri.
Både nybörjare som mer erfarna målare är välkomna.
Pris: 3 400 kr


Eftermiddagskurs
Tisdagar eller onsdagar kl 13-17
Deltagarna målar i gemensam atelje och var och en arbetar med egna motiv under lärarens handledning.
Lektionerna är schemalagda och vi har regelbundna genomgångar av deltagarnas verk.
Valfri teknik.
Pris: 4 200 kr


PTA-Projekt Tema Arbete
Måndagar, torsdagar eller fredagar kl 9-15
Kursen Projekt-Tema-Arbete är utformad för dig som vill utveckla ditt eget konstnärliga bildspråk.Liksom våra andra kurser utgår vi från ett schema där bl a färglära, olika tekniker och materialkunskap, medier samt i viss mån konsthistoria ingår. Utöver den schemalagda undervisningen kommer du att arbeta med egna personliga projekt i valfri teknik under praktisk, individuell handledning av lärare.
I kursen ingår en gemensam utställning varje år på Edsvik Konsthall.
Pris: 5 800 kr


Lördagsakademin

Lördagar kl 10.30-15 Observera att kursen omfattar 12 gånger per termin.
Lördagsakademin passar utmärkt för dig som inte kan komma på vardagar och måla. Vi anpassar nivån till deltagaren och så väl nybörjare som mer erfarna målare är välkomna. Undervisningen följer ett schema med lärarledda lektioner, lärare finns tillgänglig för individuell handledning, i övrigt målar du med den teknik du föredrar. Som bonus kan nämnas att vernissagen oftast äger rum på lördagar, då har deltagarna möjlighet att möta de utställande konstnärerna på plats.
Pris: 3700 kr

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edsviken med utsiktsplats – ESDVIK KONSTHALL


Grafikkurs
Vi lär oss grunderna i de fina grafiska metoderna torrnålsgravyr, linoleumsnitt och collografi.
Vi orienterar oss bland redskap, infärgning och papper och låter oss inspireras av konsthistoriens olika grafiska metoder från då och nu.
Material att genomföra kursen med ingår i kursavgiften. Vid behov av komplettering finns material att köpa till humana priser på plats.
Tisdagar kl 13-17

Observera att kursen omfattar 11 gånger per termin.

5 september – 14 november
Lärare:
Anne-Lie Larsson Ljung, torrnål och linoleum
Fia Kvissberg, Collografi
Pris: 6750 kr


Fördjupningskurs Akvarellmåleri
Låt färg och vatten flöda för att skapa dynamik och kontrast. Utveckla ditt eget bildspråk inom akvarell.
Kursen vänder sig till akvarellister med någon vana från tidigare. Material ingår ej.
Datum: onsdagar kl 09-13

Observera att kursen omfattar 12 gånger per termin.

13 september – 29 november
Lärare: Weikko Kuuzela och Anneli Hallgren
Pris: 6300 kr


Porträttkurs
Vi tecknar och målar porträtt/hel-, halvfigur eller bara ansikte inför levande modell i scenografiskt sammanhang. Materialet är kol/blyerts och tempera/oljefärg.
Vi låter oss inspireras av konsthistoriens olika porträtt.
Material ingår.
Måndagar kl 10-14.30

Observera att kursen omfattar 3 gånger.
4 + 18 + 25 september.
Lärare: Anne-Lie Larsson Ljung
Pris: 3900 kr
Vid frågor gällande grafikkurs & porträttmåleri maila a-lie.larsson@telia.com
Anmälan sker till petra@edsvik.com


Så målar jag ljus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild/Målningar: Anna Toresdotter

Helgkurs Edsvik Konsthall, 18-19 november

Lördag + söndag kl 10.00 – 16.00
Genom teori och många olika övningar tränar du dig att använda knep som kan förhöja ljuset i dina egna bilder. Akryl, olja eller akvarell. Kostnad: 2 800:-

Lärare: Anna Toresdotter

 


Torrnålsgravyr
Vi lär oss grunderna i den fina grafiska metoden torrnålsgravyr på kopparplåt.
Vi orienterar oss bland redskap, infärgning och papper.
Vi inspireras av konsthistoriens grafiska djuptryck från då och nu.
Material ingår i kursavgiften.
Lärare: Anne-Lie Larsson Ljung


Linoleumsnitt
Vi lär oss använda den gamla fina högtrycksmetoden i Linoleum,
utforskar dess möjligheter med infärgning, redskap, papper.
Vi inspireras av konsthistoriens grafiska högtryck från då och nu.
Material ingår i kursavgiften.
Lärare: Anne-Lie Larsson Ljung


Akvarell

Lärare: Helena Trovaj
Låt färg och vatten flöda för att skapa dynamik och kontrast
“Mina akvarellkurser vänder sig till både nybörjare likväl som till mer erfarna akvarellmålare.
Tanken är att fungera lite som hjälp och inspiration i just ditt sätt att måla och att alla, oavsett nivå skall få ut så mycket kunskap och inspiration som möjligt av denna workshop.”
(Material ingår ej)
7 – 8 oktober
Pris: 3.400 kr


 


 

 

 

 

 

 

 

 

De gamla mästarna och färgläran
Lördagsseminarium i slutet av oktober kl 10-13 med Staffan Tolsén.

kaffe/the med bulle ingår, pris: 350 kr
Exakt datum meddelas inom kort.


Färglära i praktiken
Workshop lördag kl 10-16 – söndag kl 10.00 -14.00 (i slutet av november) med Staffan Tolsén.
Färglärans grundprinciper genom praktiskt utförande. Material ingår.
Exakt datum meddelas inom kort.

Pris: 3200 kr


Grundläggande teckning
Workshop lördag-söndag kl 10.00- 15.30  med Nils-Gustaf Olsson
Vi går igenom teckningens grundläggande principer samt olika teckningsmaterial. Nybörjare såväl som mer erfarna tecknare är välkomna.
Datum: 11-12 november
Pris: 2800 kr, material ingår.


I samarbete med:


Edsvik konsthall

 Öppettider

Tisdag – söndag kl 11.00-17.00

Konsthall Väst & Konsthall Öst

Observera att vi ej har öppet på måndagar.

Avvikande öppettider: 

PRISER

Ordinarie entré: 100 kr
Pensionär, student: 80 kr
Edsvik Konstvänner: 50 kr

Barn och ungdomar under 15 år har gratis entré

ÅRSKORT

Finns att köpa i receptionen (500 kr)
Berättigar fri entré på alla utställningar i 365 dagar från inköpsdatum.