10 februari – 25 mars

GUDRUN SJÖDÉNS FÄRGSTARKA VÄRLD

10 februari – 25 mars
Konsthall Öst plan I och II

Gudrun Sjödén är en av Sveriges mest framgångsrika designer med världsomspännande försäljning. I över 40 år har hon nått målgrupper som modeindustrin ofta medvetet har valt bort och skapat kläder för kvinnor som vågar sticka ut i mängden. I utställningen på Edsvik Konsthall får vi följa Gudruns historia, en vintagekavalkad, filmer från resor och visningar samt möta kunder som berättar om sitt Gudrunengagemang. Vi får också ta del av arbetsprocessen: från inspiration, kollektionsarbete och skapandet av katalogerna till marknadsföring på webben. Utställningen kommer att intressera alla design- och konstintresserade och är ett stycke svensk design och textilhistoria om en av Skandinaviens mest unika och färgstarkaste formgivare – som aldrig tröttnar. Gudrun Sjödén öppnade sin första butik i centrala Stockholm, Sverige, år 1976. Kollektionerna med egna unika mönster,
starka färger och i bara rena naturmaterial blev genast en succé. Idag har Gudrun Sjödén ungefär 400 anställda världen över, kunder i 52 länder genom sin webbshop och katalog och 20 egna butiker i Europa och New York. Gudrun Sjödén har mottagit mängder av utmärkelser som designer och entreprenör och ligger i toppen av export av svenska modemärken sedan flera år.


VIRTUS FEMINEA


“Skateboard Saga”, blandteknik av Joanne Posluszny-Hoffsten.

Invigning av Jan Eliasson

Invigning av Jan Eliasson

VIRTUS FEMINEA
10 februari – 8 april 2018
Edsvik Konsthall Väst
Vernissage: 10 februari 2018
med invigning kl. 14.00 av Jan Eliasson

I samband med den internationella kvinnodagen presenterar Edsvik Konsthall fem konstnärer som använder sig av vitt skilda tekniker, men som också har skaparkraft och unika perspektiv på livet gemensamt.

Nisha Sharma Sandhu målar naturens positiva och negativa aspekter. I sina akrylverk presenterar hon olika slags inkarnationer av naturen, med koppling till människans varierande sinnesstämningar. Hon visualiserar allt i kosmos som en prick och anser att allt slutligen härstammar från och även kulminerar i en prick.

För Maria Pihl ger naturens och akrylfärgens gränslösa karaktärer henne ett brett spektrum av möjligheter och därmed ett tillfälle att känna efter vad bilden handlar om. Hennes verk speglar de små ögonblicken mitt i livet, i vardagen, då det man vid första anblick inte såg någonting i visade sig vara mer än ingenting.

Konstnären Joanne Posluszny- Hoffsten föddes i Buffalo, New York, men är numer verksam och bor i Linköping. I sina verk använder hon olika sorters material som till exempel skateboardar, burar och resväskor. Hennes konst uttrycker extrema känslor, som till exempel intensiv kärlek eller lidande till följd av misshandel.

Kerstin Ljunghall har under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat som läkare. Det var först när hon gick i pension som hon började engagera sig mer i sitt eget måleri. Oftast målar hon abstrakt eller porträtt. Hon har även gjort en serie med verk som hon bland annat har inspirerats till då hon som venereolog har mött ledsna tjejer.

Woo-Bock Lee sammanlänkar öst och väst genom abstrakta kollage och skulpturer som hon skapar av 200 år gamla koreanska skolböcker. Med sina skapelser vill hon framförallt förmedla harmoni och hennes metod innebär en meditativ process där hon trycker fast materialet med fingrarna medan hon ber.

 

 

 


ERLAND CULLBERG

 

ERLAND CULLBERG

“Mannen”, olja på duk av Erland Cullberg.

 

ERLAND CULLBERG

28 april – 10 juni
Konsthall Väst

Sollentunakonstnären Erland Cullberg levde och arbetade med starka färger. ”Om du ser på mig och mina målningar så är det som ett slags stenhårt andeväsen jag försöker frambringa i färg och som ibland, ibland kan sprängas och bli till sång”, så beskrev Erland Cullberg sitt konstnärskap i katalogen för sin separatutställning på Moderna museet i Stockholm 1986. Utställningen blev hans stora genombrott och innebar ett stort steg från att vara en särling i början av sjuttiotalet till att bli en ledande konstnär i en svensk generation av nyexpressionister. Cullberg föddes 1931 och växte upp i Västerås. Mellan åren 1955 och 1957 utbildade han sig vid Kungliga Konstakademien i Stockholm och Valands konstskola i Göteborg. Som yrkesverksam levde och arbetade han i sin marklägenhet i Norrviken, Sollentuna. Edsvik Konsthall visar ett stort urval av Cullbergs mest intressanta och färgstarka verk.

”Jag tycker om orange, blått och gult. Gult, det är ju glädjens färg, rött är förbannelsens styrka. Blått; blått det är ju drömmen om perfektionens sällhet”.

– Erland Cullberg

 

ERLAND CULLBERG

“Koloristens mara”, olja på duk av Erland Cullberg. Foto: Per Myrehed

 

 


PETER BACKHAUS

PETER BACKHAUS

28 april – 10 juni
Konsthall Öst I
”Mina bilder uppstår i ett slags mellanrum mellan intellektuell tanke och okontrollerad instinkt. Vid olika stadier i den långa och mödosamma arbetsprocessen är jag
både fullständigt spontan och maximalt beräknande. Likt den zenbuddistiske munkens koan innehåller bilder som intresserar mig en paradox som inte kan lösas med enbart logiskt tänkande. Lösningen kräver att hela människan engagerar sig med både huvud och mage, tanke och instinkt, himmel och jord. I hög grad är mina bilder inre bilder. De berättar inte om vardagliga händelser, tillfälliga känslor eller upplevelser ur verkligheten. Inte heller vill de utforska, synliggöra eller verifi era olika sociologiska tankemodeller, psykologiska teoribildningar eller överhuvudtaget befatta sig med någon form av verklighetsanalys. Mina bilder är inre bilder, de kommer från en nivå som ligger bortom tid och rum, bortom jaget, där det fullständiga lugnet och det totala kaoset samexisterar. De liknar tillstånd från skikten i det arketypiska landskapet som fi nns djupt inne i varje människa. Mitt måleri har inget syfte eller budskap; min pensel dansar fritt. Efter många års övande hittar penseln, likt den zenbuddistiske bågskyttens pil, på egen hand. Det är i brottet mellan denna värld och den intellektuella bedömningen, det tankemässiga ställningstagandet, som bilden tar form. Denna kontrast skapar energin som ligger till grund för mitt arbete med bilder. Genom en blandning av jordisk närhet och existentiell frihet får verken sin specifika färg.”


HANS LIF

28 April – 27 maj
Konsthall Öst, plan 2

Hans Lifs måleri tar ofta sin utgångspunkt i något enkelt vardagsföremål eller ett landskap. Ibland målar han även porträtt. För Lif är det viktiga att skapandet handlar om ljus, färg och materialitet.

Så här skrev Kristina Mezei i VLT om Hans Lifs konst:

”Tankarna flyger bort mot både Chardin och Poussin. Deras tillit till det vältränade seendet som både observerar, förstår och känner utgör även grunden för Hans Lifs arbete. Och handen, ja, den är själens och känslans förlängning, för att låna en formulering från Matisse. Ändå är detta ett samtida måleri och utan högtidligheter. Färgflödet anpassar sig efter det föreställande. Hans Lif skapar rum där det är skönt att vara. I ögonblickets skärpa finns upplevelsen av närvaro bevarad.”


EDSVIK ART FAIR 2018

30 augusti – 2 september
Konsthall Öst & Väst

För tredje året i rad erbjuder Edsvik Konsthall konstnärer och gallerister från hela landet en chans att visa sin konst för en stor publik i samband med mässan Art Fair. Mässan utgör en av de stora konsthändelserna i Norra Storstockholm och skapar förutsättningar för möten mellan gallerister, konstnärer och
besökare som alla kan ta del av detta utsnitt från den aktuella konstscenen.

”Med Art Fair vill vi skapa en arena där konstnärer kan visa sina alster och få kontakt med publiken på plats. Här ska konstnärer kunna diskutera sina idéer och metoder med publiken. Eftersom vi tidigare år har fått så bra respons från besökarna satsar vi nu på att göra Art Fair till en tradition på Edsvik Konsthall.”

– Ricardo Donoso, Konsthallschef

Ansökan till Art Fair 2018

Ladda ner blanketten här!

 


Kurser & Workshoppar

 

Kursprogram våren 2018

Anmälan till samtliga kurser sker till petra@edsvik.com eller på telefon 08-92 05 00

 


Nybörjarkurs i akvarell

Kom och lär dig grunderna i akvarell. Inga förkunskaper krävs. Material ingår så att du kan genomföra kursen. Kursen omfattar fem tisdagar kl. 13.30 till 16.30.
Datum: 27 mars  till 24 april.

Pris: 3.000 kr.
Lärare: Annelie Hallgren.
Deltagarna har även gratis inträde till konsthallen vid kurstillfället.


Nybörjarkurs i akryl

Kom och lär dig grunderna i akryl. Inga förkunskaper krävs. Material ingår så att du kan genomföra kursen. Kursen omfattar fyra tisdagar kl. 13.30 till 16.30.
Datum: 8 maj till 29 maj

Pris: 2.800 kr.
Lärare: Annelie Hallgren.
Deltagarna har även gratis inträde till konsthallen vid kurstillfället.

 


 

FRIA KURSERNA

 

MÅLERIKURSER

Lärare: Carina Wall, Ricardo Donoso, Anne-Lie Larsson Ljung, Staffan Tolsén, Weikko Kuuzela, Annelie Hallgren, Nelson Salazar Luna & Nils-Gustaf Olsson

Start vecka 4. Kurserna omfattar 14 gånger per termin om inte annat anges.
Våra studiecirklar “Fria Kurserna” håller till i ljusa, fina lokaler. Våra lärare är yrkesverksamma konstnärer med lång pedagogisk erfarenhet. Deltagarna har gratis inträde till våra utställningar under kurstillfället. Missar du ett lektionstillfälle finns det möjlighet att ta igen tiden en annan dag på motsvarande kurs under den aktuella terminen.

Seniorgrupp
Tisdagar eller onsdagar kl. 9–12
Här är gruppen för dig som är pensionär!
Deltagarna målar i en gemensam atelje och var och en arbetar med egna motiv under lärarens handledning.
Lektionerna är schemalagda och vi har regelbundna genomgångar av deltagarnas verk.
Tekniken är valfri.
Både nybörjare som mer erfarna målare är välkomna.
Pris: 3 400 kr

Anmälan till samtliga kurser sker till petra@edsvik.com eller på telefon 08-92 05 00


Eftermiddagskurs
Tisdagar eller onsdagar kl. 13–17
Deltagarna målar i gemensam atelje och var och en arbetar med egna motiv under lärarens handledning.
Lektionerna är schemalagda och vi har regelbundna genomgångar av deltagarnas verk.
Valfri teknik.
Pris: 4 200 kr


PTA-Projekt Tema Arbete
Måndagar, torsdagar eller fredagar kl. 9–15
Kursen Projekt-Tema-Arbete är utformad för dig som vill utveckla ditt eget konstnärliga bildspråk.Liksom våra andra kurser utgår vi från ett schema där bl.a. färglära, olika tekniker och materialkunskap, medier samt i viss mån konsthistoria ingår. Utöver den schemalagda undervisningen kommer du att arbeta med egna personliga projekt i valfri teknik under praktisk, individuell handledning av lärare.
I kursen ingår en gemensam utställning varje år på Edsvik Konsthall.
Pris: 5 800 kr


Lördagsakademin

Lördagar kl. 10.30–15 Observera att kursen omfattar 12 gånger per termin.
Lördagsakademin passar utmärkt för dig som inte kan komma på vardagar och måla. Vi anpassar nivån till deltagaren och så väl nybörjare som mer erfarna målare är välkomna. Undervisningen följer ett schema med lärarledda lektioner, lärare finns tillgänglig för individuell handledning, i övrigt målar du med den teknik du föredrar. Som bonus kan nämnas att vernissagen oftast äger rum på lördagar, då har deltagarna möjlighet att möta de utställande konstnärerna på plats.
Pris: 3700 kr


 

 

 

 

 

 

 

 

HELA DU – LEVANDE I LIVET

Genom mentala metoder, övningar, kroppskännedom och reflektion blir du mer medveten om vad du behöver och får möjlighet att göra dig fri från negativa präglingar och leva ett
mer levande liv. Metoderna som har sin grund i hatha och yinyoga, meditation och qigong innehåller enkla djupgående rörelser som frigör både mentala och fysiska spänningar, skapar lugn, möjlighet att stanna upp och på så sätt uppleva mer närvaro i livet.
När vi tränar medveten närvaro regelbundet kan vi lättare möta motstånd och påfrestningar i vår vardag och känna mer harmoni, glädje och en större känsla av meningsfullhet i tillvaron.

Vi tränar inte mentala metoder för att bli bättre på metoderna utan för att bli bättre på livet.
För känna meningsfullhet och uppleva hälsa i livet behöver även delar som medkänsla, tacksamhet, nära relationer, kropps- rörelser, mat, sömn och frisk luft finnas med i samverkan med den mentala delen, Hela du blir mer Levande i livet.

Kursen förenar forskningsbaserad kunskap med mångtusenåriga metoder genom olika österländska metoder, ett västerländskt synsätt och vetenskapliga faktakunskaper.
Du får med dig övningar och metoder hem som hjälper Hela du fortsätta vara Levande i livet även efter kursens slut.
Kursen sker i en av Edsviks rogivande lokaler i Sollentuna, när det passar är vi utomhus i den vackra omgivningen.

Kursledaren Ylva Ramsell har drygt 20 års erfarenhet som nationell och internationell utbildare i mental hälsa och personlig rådgivning. Ylva är lic. lärare i Mindfulness och utbildad i hälsovetenskap, beteendevetenskap, kinesisk traditionell medicin (TKM), västerländsk mental träning samt i Ayurveda – Indisk livskunskap delvis genomförd i Kerala i Indien.
Tid v 10–18, fredagar kl. 11.40–13.00. Ej påsk v 13. Kostnad 1200 kr
Föranmälan sker via mejl till ylva.ramsell@gmail.com

Välkommen!

 

 


Edsvik Konsthall i samarbete med:


Kursresa


Edsvik konsthall

 Öppettider

Tisdag – söndag kl 11.00-17.00

Konsthall Väst & Konsthall Öst

Observera att vi ej har öppet på måndagar.

Avvikande öppettider: 

PRISER

Ordinarie entré: 100 kr
Pensionär, student: 80 kr
Edsvik Konstvänner: 50 kr

Barn och ungdomar under 15 år har gratis entré

ÅRSKORT

Finns att köpa i receptionen (500 kr)
Berättigar fri entré på alla utställningar i 365 dagar från inköpsdatum.