AKVARELL I FRAMSTA LEDET 12 juni – 1 augusti 2010

 

 

Akvarell i främsta ledet 12 juni – 1 augusti 2010
Den som börjar intressera sig för akvarellmåleri blir lätt fast för livet, både som akvarellmålare (hela skalan från amatör till professionell) och betraktare. Att arbeta med färgpigment vatten/vätska och papper/underlag är en flertusenårig teknik. I det moderna akvarellmåleriet är friheten gränslös då det gäller att uttrycka sig och att blanda med andra medier. Det innebär absolut inte att det traditionella akvarellmåleriet har spelat ut sin roll. Alla uttrycksformer har idag lika värde.

Edsvik Konsthall hör till de svenska institutioner som verkligen värnar om akvarellkonsten. För precis tio år sedan invigdes Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn och museet och Edsvik Konsthallen samarbetar ofta.

Sommarens stora utställning med Magnus Berg, Emanuel Bernstone, Lars Holm, Arne Isacsson, Batte Sahlin, Torbjörn Svanström, Anders Wallin, Stanislaw Zoladz visar åtta bland våra främsta akvarellister. Gemensamt för dem är att de alla är mångsidiga konstnärer och att akvarelltekniken spelar en viktig, i några fall den största rollen i deras konstnärliga verksamhet. De har var och en funnit sitt eget särpräglade uttryck. Flera av utställarna är dessutom uppskattade pedagoger vars undervisning drar deltagare från hela Sverige.

Att måla akvarell kräver snabb reaktionsförmåga för att parera de ständiga överraskningar som färgpigmenten kommer med, det krävs tålamod i väntan på att en målning ska torka så man vågar lämna den då akvarellen lever sitt eget liv ända tills den är torr.

Många, framför allt äldre betraktares uppfattning om akvarell är präglad av våra tre nationalmålares akvarellmåleri: Anders Zorns porträtt och oöverträffade vattenmålningar, Carl Larssons illustrativa Sundbornbilder och Bruno Liljefors utsökta japan-influerade fågel/naturskildringar.

Det intressanta är att det finns många länkar mellan det sena 1800-talets akvarellmåleri och dagens mångskiftande uttrycksformer: teknisk virituositet, experimentlusta, förmåga att fånga in betraktarna och delad kärlek till akvarelltekniken. Den riktigt stora skillnaden ligger i att dagens akvarellkonstnärer har en frihet att uttrycka sig som äldre målare säkert skulle avundas dem!

Jacqueline Stare