ANNA TORESDOTTER

”Möt blicken”

3 – 22 juni 2017

Under de senaste 40 åren har antalet vilda djur i världen nästan halverats, samtidigt som vi människor själva är fullständigt beroende av planetens ekosystem – insikter som möter oss i Anna Toresdotters extrema närbilder av utrotningshotade djur, i blicken hos dem som fortfarande vill vara med.


Anna Toresdotters oljemåleri är poetiska skildringar där ljuset talar, alltid med en skarpögd och detaljrik realism, innehållsligt ofta med ett engagemang i miljö och existentiella frågor. Hennes konst har visats i utställningar, böcker och TV i Sverige och utomlands, senast i en separatutställning i Edsvik Konsthall 2014.

Utställningen innehåller måleri, men även bildspel till musik, en installation samt en modell av en fiktiv konsthall.

 

Bildspel

Konstbildspelen, med musik som hon komponerat och själv framför, förstärker upplevelsen av utställningens bilder med förstorade detaljer och poesi.

 

Konst som inte finns

I modellen av en fiktiv konsthall blickar vi in i rum med miniatyrer av möjliga konstverk av Anna, verk som just nu inte får plats i utställningen, som finns eller kanske kommer att finnas. Här får t ex Donald Trump möta måleri om människan och miljön.

 

Se framåt

Installationen ”Se framåt” har interaktiva moment där betraktaren får möjlighet att vara delaktig med sina förhoppningar om samhället i framtiden.

I serien ”Möt blicken – hos dem som ser långt” avbildas pionjärers blickar, framsynta företagare och forskare som ser lösningar där andra ser problem.

 

”I hennes konst finns tystnaden, poesin och mystiken

 – ett visuellt vittnesmål om livets vandringar

och ett raffinerat uttryck för människans närvaro på stationen Jorden.

I mötet med skapandets gåta blir hennes måleri lyhört och ärligt.

Anna Toresdotter undersöker aktivt sin egen tid.”

 

– Rickardo Donoso, konstnärlig ledare, Edsvik Konsthall