BLACK STAR


Marta Runemark, “Leonardos flygare”.

BLACK STAR
3 november – 2 december
Konsthall Öst

Konstnärer har genom tiderna använt sig av olika medier för att dokumentera, bearbeta och förmedla de trauman som har drabbat, men också orsakats av oss människor. Under Black Star medverkar ett antal konstnärer som på olika sätt har hanterat de mörkare aspekterna av mänsklighetens historia. Ett mörker som är en produkt av människans ohämmat våldsamma och groteska sidor, men som samtidigt väcker existentiella frågor. Katastrofer, humanitära såväl som naturliga, skapar djupa sår i det kollektiva minnet. Vilket konsten i sin tur kan exponera, hantera och i vissa fall bidra till att läka. Våra upplevelser av krig, konflikter och relationer har alltid påverkats av konstnärens blick. Konsten ger en inblick i världar vi inte tidigare hade kunnat ana och öppnar samtidigt upp för nya perspektiv på vår egen tillvaro. Den blir även ett sätt att dokumentera det som begränsar människan, att påvisa dolda konflikter och maktstrukturer som formar våra samhällen och historien, men också ett sätt att bearbeta personliga eller kollektiva trauman.

Utställande konstnärer: Roj Friberg, Odd Nerdrum, Vladimir Veličković, Tom Krestesen, Eva Zettervall, Staffan Hallström, Gunilla Sköld Feiler, Joakim Johansson, Christopher Rådlund, Antonio Briceño, Fernando Garrido, Marta Runemark, Jacqueline Sánchez Cossain, Ivar Sviestins, Magnus Eriksson, Marie Thorslund, Nick Alm, Truls Nord, Anastasia Kuznetsova, Lennart Kaltea, Anders Hultman, Ingvar Staffans, Mikael Rydh, Elena Krakowski  och Josefina Astorga.

BLACK STAR
Invigning: 3 november kl. 13:00
Invigningstalare: Bengt Tornvall, gallerist och Ricardo Donoso, konsthallschef
Plats: Konsthall Öst, övre plan
Utställningsperiod: 3 november – 2 december

I samband med utställningen Black Star anordnas flera föreläsningar som går hand i hand med utställningens tema “Edsvik Konsthall vidrör mörkret”. 

“Drömmen om det godas demokratiskola”
Föredragshållare: Anna Bornstein
Datum: Den 8 november
Plats: Edsvik Konsthall Öst, övre plan
Tid: Kl. 17:00 – 20:00
Pris: Ordinarie entréavgift gäller (se nedan) och utställningen Black Star är öppen före och under föreläsningen. Hjärtligt välkommen till en eller båda delarna av programmet. Ingen föranmälan krävs.

Kvällens program har två delar:
Kl 17.00-18.00 En stund qigong med Ylva Ramsell, utbildad qigongledare inom biyunmetoden. Övningarna är lätta att ta till sig och ger ökad balans och energi i vardagen.  Smidiga kläder och skor rekommenderas!
KL 18.30 – 20.00 Föreläsning “Drömmen om det godas Demokratiskola” med Anna Bornstein, författare och journalist, med lång erfarenhet av att väva in stillhetsstunder i förskola och skola.

Odd Nerdrum

Roj Friberg

Tom Krestesen, “Hyllning til Carl T.H Dreyer”,tusch och tempera på trä, 1979-80

 

Joakim Johansson Room V. 250 x 185 cm

 

Joakim Johansson Dogs. 250 x 185 cm

 

 

 

 

Fernando Garrido

 

 

Jaqueline Sanches