BORIS KOLLER 25 maj – 16 juni 2013

 

Boris Koller Event, Facebook

 

Boris Koller – Måleri

Towards Gradenscharte
Richtung Gradenscharte

2004-2005

Oil on canvas
202 x 211 cm
79.53″ x 83.07″

Titel: Islands , Olja på pannå 43 x 60 cm

 

 Boris Koller föddes i Wien, Österike, där han även studerade måleri. Wien var i många årtionden världscentrum för figurativt måleri. Under de sista åren har han varit dock verksam mest på det europeiska fastlandet. Ändå ser han sig själv som en skandinavisk målare, då han har tillbringat mycket tid i Skandinavien.

Dels ett studieår på Kungliga Konstakademin i Stockholm och senare ett halvår på ön Senja i Nordnorge. Nordiska landskap präglar en stor del av hans motiv. Det är svårt att säga var den alpinska snöklädda världen upphör och var
skymningen vid polarcirkeln börjar!

I Kollers måleri förekommer även människor och gudagestalter i all enkelhet och anspråkslöshet.
Måleri måste inte nödvändigtvis betyda konst, det är en befriande tanke. Boris Koller anser sig inte vara en konstnär, dock målare. Måleri i den europeiska traditionen har varit en mycket stor uppgift, att axla så stor att det inte bara är ett medium som är underordnat andra tankesystem och idéer. Boris Koller glömmer inte detta.
Utställningen tas över från Pasinger Fabriken, som är ett kommunalt kulturcentrum i München. Det är den största utställningen med Boris Kollers tavlor som någonsin kommit till stånd. En stor del av hans tavlor visas nu för första gången i Skandinavien.

Film: Boris Koller, måleri

 

I samarbete med: