CHRISTOPHER RADLUND 4 september – 26 september 2010

 

 

Christopher Rådlund 4 september – 26 september 2010
Min far sade till mig att jag borde fullborda en teckning varje dag och så skulle det bli bra till slut. Så blev det från 10-års-åldern, minst en teckning om dagen. Min far sade också ”Se inte ned i asfalten, se upp mot himmelen, betrakta de vackra molnen”. En dag på biblioteket visade han mig Arnold Böcklins ”Dödens ö”. Stämningen i måleriet var gripande: det outgrundliga sug som kompostionens symmetri ingav, med himmelen, havet, i klippans mitt de skuggrika träden… Så ville jag måla när jag blev stor.Ingen tvekan, jag ville teckna världen jag såg: molnen, träden, bergen och havet. Jag ville teckna figurativt och föreställande, bli så skicklig som möjligt. Det fanns ingen konstnärsmiljö för det i Sverige. Därför flyttade jag till Oslo och lärde här personligen känna Odd Nerdrum, hans generationskamrater, efterföljare och ett flertal andra duktiga konstnärer. På Kunst og håndtverkskolen (1991-92) erbjöds ypperliga möjligheter att fördjupa sig i grafiska tekniker och oljemåleri. Åren vid den figurativa målarlinjen på Statens Kunstakademi (1995-98) blev både upplysande och konstituerande. Samtidig följde både möda och glädje av studierna efter naturen och det klassiska måleriets mästare.Konstnärskapet är av nödvändighet fortfarande baserat i Oslo, majoriteten av utställningarna föregår i Norge, så att jag ogenerat kan titulera mig ”norsk kunstner”.Konstnärsyrket är förbundet med återkommande resor, vilket alltid innebär nya värdefulla upptäckter av de nordiska landskapen. I Norge och Skottland: monumentala fjordar, forsande älvar, djupa dalar och majestätiskt himmelsträvande fjäll. I Sverige och Danmark: öppna böljande fält, susande lövträd, möten mellan hav och land och föränderligt vandrande moln. Dock brukar jag precisera att det inte handlar om att föreviga norska, svenska, danska eller brittiska landskap, utan om gränslösa naturupplevelser från den ”nordatlantiska klimatzonen” – den höga luftfuktigheten som fångar ljuset och sveper naturelementen i nordens säregna atmosfärer. Ständigt detsamma, alltid på nytt.