D.M & C.L

 Dorina Mocan & Christer Lönngren Edsvik Konsthall Väst

Edsvik Konsthall presenterar en utställning med Dorina Mocan och Christer Lönngren, ett möte mellan Mocans stämningsfulla målningar och Lönngrens storslagna skulpturer. Utställningen kan ses på Edsvik Konsthall Väst mellan den 13 februari – 6 mars 2016. Vernissage lördag den 13 februari, invigning kl 14.00.

Dorina Mocans målningar  utgår oftast ifrån ett möte; en person, ett objekt eller en händelse, gärna med fokus på barndsomens svårdefinerbara bräcklighet och dess komplexitet.  Mocans personliga, till synes lokalt förankrade måleri, är också präglat av något världsligt . Känslor och stämningar från fjärran platser berikar och ger Mocans målerier dets kraft och tydlighet, ofta med  influenser från hennes långa vistelser på Gotland.

Dorina Mocan – Edsvik Konsthall

Dorina Mocan kom till Sverige i början av 80-talet från hemlandet Rumänien.  I hemlandet studerade hon under 70-talet vid Konstakademin i Cluj. Hennes karriär har sedan dess inneburit många uppdrag, både nationellt och internationellt. Mocan är representerad hos Statens Konstråd,i flertalet kommuner, landsting, i Kungahusets privata samlingar, hos kryssningsrederier samt företag och privata samlingar i ett trettiotal länder. De senaste tio åren har Dorina Mocan etablerat sig starkt på den asiatiska marknaden och regelbundet producerat många framgångsrika utställningar via sitt galleri i Hong Kong. På Edsvik Konsthall visar hon delar av sin produktion från de senaste 15 åren.

I samband med Mocans målningar visas skulptören Christer Lönngrens skulpturer. Lönngren har skapat sin alldeles speciella relation till stenen, både som material och som konstnärlig inspirationskälla. Lönngren finns representerad i offentliga och privata samlingar samt med utsmyckningsuppdrag i Europa, USA och Asien.

“Jag tror att  det är just den lyckosamma kombinationen av följsamhet och medvetet styrande som skapar den starka dragningskraften i Christer Lönngrens skulpturer, ofta ganska små till formatet med med en närmast monumental framtoning. De väcker till liv en djupt rotad känsla för stenen som naturföreteelse, som yta och form, lockande att beröra. Samtidigt är de tveklöst skapande av en mänsklig hand och ett mänskligt intellekt, vars tankegångar korsar mina. Och det är här, precis i denna skärningspunkt, som det meningsfulla konstverket uppstår.” (Inger Landsström, konstkritiker)

Edsvik Konsthall Väst

13 februari – 6 mars 2016

Ricardo, Dorina & Christer under invigningen

Christer Lönngren, Dorina Mocan & Ricardo Donoso under invigningen

Under invigningen av utställningen med Dorina Mocan & Christer Lönngren

Under invigningen av utställningen med Dorina Mocan & Christer Lönngren