ERLAND CULLBERG

28 april – 10 juni
Konsthall Väst

Vernissage lördag 28 april kl 11.00-17.00

Invigning kl 13.00 med Olle Granath, varmt välkommen!

Sollentunakonstnären Erland Cullberg levde och arbetade med starka färger. ”Om du ser på mig och mina målningar så är det som ett slags stenhårt andeväsen jag försöker frambringa i färg och som ibland, ibland kan sprängas och bli till sång”, så beskrev Erland Cullberg sitt konstnärskap i katalogen för sin separatutställning på Moderna museet i Stockholm 1986. Utställningen blev hans stora genombrott och innebar ett stort steg från att vara en särling i början av sjuttiotalet till att bli en ledande konstnär i en svensk generation av nyexpressionister. Cullberg föddes 1931 och växte upp i Västerås. Mellan åren 1955 och 1957 utbildade han sig vid Kungliga Konstakademien i Stockholm och Valands konstskola i Göteborg. Som yrkesverksam levde och arbetade han i sin marklägenhet i Norrviken, Sollentuna. Edsvik Konsthall visar ett stort urval av Cullbergs mest intressanta och färgstarka verk.

”Jag tycker om orange, blått och gult. Gult, det är ju glädjens färg, rött är förbannelsens styrka. Blått; blått det är ju drömmen om perfektionens sällhet”.

– Erland Cullberg

ERLAND CULLBERG

“Mannen”, olja på duk av Erland Cullberg.

 

”Det har alltid varit en stor stund när färgen kommer. Färgen är anden i flaskan – nu väntar nya bilder på att ta gestalt”.

– Erland Cullberg, omkring 1950.

 

ERLAND CULLBERG

“Koloristens mara”, olja på duk av Erland Cullberg. Foto: Per Myrehed

ERLAND CULLBERG

“Kvinnor”, olja på duk av Erland Cullberg