FERNANDO GARRIDO 19 januari – 2 mars 2008

 

Fernando Garrido 19 januari – 2 mars Måleri

“- Jag framkallar konsten att blottlägga det ockulta. Det osynliga. Jag belyser dunkel, det fördolda och det mystiska.Gesternas språk, ansiktsuttycken; attityden, kroppsspråket strävar efter att visa vad ord inte kan beskriva. Funderingar och dolda känslor vi gömmer och vaktar i mörka vrår av vårt väsen, endast framkallade från det omedvetna vid oväntade, överraskande eller annorlunda situationer.Magiska förhållningssätt, riter och ceremonier, drömmar och barns lekar är för mig verktyg till att avslöja och finna svar på de eviga frågorna livet och döden ständigt ställer om vår existens, vårt varande, alltings väsen? Förhållandet existerar i allt vi tänker, känner, i vår omvärld, människorna, handlingarna, tankarna, känslorna och våra reaktioner.Likt surrealisterna arbetar försöker jag med mitt måleri skapa en känsla av frihet och spontanitet. Den uppstår plötsligt och avslöjande. Målningen tar upp ett samtal med mig, den begär av mig, den skojar med mig och den underhåller mig. … om tavlan vaktar sin tystnad, inte talar till mig, inte säger mig något och inte etablerar en kommunikation med mig, lämnar jag den.Måhända möts vi en annan dag och någonting avslöjas.”

Fernando Garrido, juli 2007

Fernando Garrido är en av samtidens mest erkända och originella målande konstnärer i Mexico idag. Han är representerad i privata samlingar och har visats på prestigefyllda internationella museer och gallerier. Ett urval av viktiga utställningar är bland andra
”Runtom myten” Museo Diego Rivera, Guanajuato, México,
“XV” Biennalen för måleri och skulptur, Galería Espacio, República del Salvador;
“De magiska ikonerna”, Museo de Arte de Querétaro och Museo del Arzobispado, México; Göteborgs Konstmuseum, Göteborg, Sverige;
Edsvik Konsthall, Sollentuna, Sverige;
Museo de la Ciudad de Querétaro; Galería Vértice, Guadalajara, México;
Galería 10/10; “Visionärer”, Palacio de Gobierno, Querétaro, Qro.

För närvarande är Fernando Garrido bosatt och verksam i de Querétaro, Mexico. Edsvik Konsthall 2008