GEORGES ROUAULT 18 juni – 21 augusti

Från arkivet Edsvik Konsthall

Georges Rouault
18 Juni – 14 augusti 2005

 

 

Den 18 juni – 14 augusti visar Edsviks Konsthall en omfattande utställning med 90 målningar och grafiska verk av Georges Rouault. Tillsammans med Matisse, Bonnard och Picasso hör han till de främsta Parismålarna i början av 1900-talet.

Rouaults expressionistiska bildvärld är befolkad av cirkusartister, dansörer, kungar, brottslingar och prostituerade men även av kristusgestalten som människa. Själv var Rouault starkt socialt engagerad. Rouault skildrar konsekvent den lilla människans utsatthet i samhället, ett tema som känns aktuellt även idag.

Rouault föddes 1871, mitt under tyskarnas bombardemang av Paris, och upplevde både första och andra världskrigets fasor och mänskliga förnedringar. Tidigt går han i lära hos en glasfönstermålare vilket präglar hans färgskala och hela hans konstnärliga utveckling. 1891 – 95 är han, tillsammans med Matisse, elev till Gustave Moreau vid École des Beaux-Arts i Paris. Redan 1903 visar han sin egenart i skildringar av mänskligt förfall och lidande som anknyter till Goya och Toulouse-Lautrec. 1905 ställer han ut med Matisse på Fauvisternas Salong och når världsrykte. 1912 börjar det sarkastiska draget att försvinna och hans konst utstrålar alltmer en kristen mystik, inspirerad av medeltida glasmålningar och bysantiskt måleri.

Rouault är känd för sina glödande färger som påminner om de gotiska glasfönstrens intensiva blå, gröna och röda och som vi bl.a. kan uppleva i hans målningar och i de 17 verken i passion. Den stora måleriska sviten Miserere (Ha förbarmande) på 58 verk i kontrasterande vitt och nattsvart – sorgens färger – är kopplad till Kristi lidande men även till första världskrigets blodiga drama. Rouault uttrycker här sin starka empati med mänskligt lidande och förnedring. I sin hyllning till Baudelaires berömda poem Les Fleurs du Mal har han inspireras till en rad sensuella och smärtsamma bilder som speglar samhällets orättvisor. Såväl domare som kurtisaner skildras med satirisk skärpa. Men även när Rouault ”doppar livet i fasa ” handlar hans visioner om mänsklig gemenskap, kärlek och hopp och ”hans landskap är drömmar och meditationer”.

Rouault är representerad på de flesta stora museer i Europa och USA.