GERALD STEFFE 4 maj – 19 maj 2013

 

Gerald Steffe

 

GERALD STEFFE

 

Gerald Steffe är född 1939 i Linz och tillbringade sina första år i livet under andra världskriget, vilket förklarar valet att bli pacifist. Hans starka ställningstagande mot våld är återkommande i hans konstnärskap.
För Gerald Steffe har det dessutom alltid varit viktigt med omtanke och kärlek till både människor och djur. Kärleksbudskapet är Gerald Steffes återkommande tema från de tidigaste bilderna till idag. Hans bilder stämde väl in med 1960-talets freds- och frihetsrörelser och han utförde bl a en etsning som illustrerar en scen ur Herman Hesses roman, Siddharta. Intresset för Indien består och i den nya etsningen Kohatt smälter många tankar samman. Kon som helig – livet som något heligt där människan som måste bry sig om allt levande, samt kon som symbol för indisk filosofi.

Efter Gerald Steffes vistelse i Indien är elefanten ett av hans favoritdjur. Trots elefantens storlek är den oskyddad mot människors angrepp, t ex via tjuvskytte. Därför förser Gerald Steffe den med extra betar, som en symbol för det skydd de skulle behöva. Liknande symbolik gäller även andra oskyddade och hotade djur, då försedda med taggar.
Gerald Steffe har i sina bilder även vävt in hur miljöförstöringen påverkar livet. I flera målningar regnar föroreningar från himlen som dekorativa element eller som svarta
regndroppar, där dropparna ofta även bör ses som fallande bomber.
Fredsälskaren och miljökämpen är maktlös inför vad som sker runt omkring.

Text: Jan Linder

 

KONSTHALL VÄST