INGVAR STAFFANS 15 februari – 9 mars 2014

 Konsthall Öst

 

Ingvar Staffans använder sig av det slumpmässiga i sitt arbete. Det slumpmässiga blir intressant då det ger uttryck för det till synes oväsentliga.
Komposition, färgval och teknik är viktiga för ett visst uttryck.

Konstnären berättar själv att ”Förhållningssättet till konsten intresserar mig mycket och det finns paralleller till litteraturen i det att jag eftersträvar att genom konsten ge en djupare beskrivning av mina värderingar och min person, att mitt skapande kan ses som en självbiografi uttryckt i bild istället för i text. Dock har jag en förkärlek till att lägga in texter i mina bilder så gränserna blir flytande.”
Ingvar Staffans är autodidakt, han har alltså inte gått någon konventionell utbildning utan har själv arbetat fram sitt konstnärliga uttryck.
Han är född 1947 i Österbotten, Finland och har jobbat parallellt som psykolog. Han har ställt ut i många länder, både separat och i grupp.

Intressant är att han var den förste västerländska konstnären att ställa ut i Baltikum när Sovjetunionen började kollapsa. Han ingår i nätverket Rackarkonstnärer i Uppsala.

 

Ingvar Staffans (Foto: Borja Suárez.)

Ingvar Staffans Interview, I studion med Ingvar Staffans av Ryan Tebo.