KARL MARTENS 16 februari – 17 mars 2013

 

Karl Mårtens

Välkommen till vernissage den 16 februari 2013
mellan kl 11:00 – 17:00.
Invigning den 16 februari kl 13 med Gunnar Bergkvist,
vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Sollentuna.
Kl 15 sker en demonstration i måleri och ett personligt
anförande av konstnären.

Målning från tomheten– Att låta intuitionen styra
Zen-filosofin talar om att agera från tomheten. Denna tomhet är inte ”tom” i den vanliga bemärkelsen, utan snarare ”full” utav kunskap och visdom – mer av ett tillstånd än en plats. Min tolkning är att det är det samma som att vara i kontakt med sin intuition. Och när vi är i kontakt med
intuitionen eller tomheten, så är vi inte påverkade av alla begränsande tillstånd som intellektet kan ge upphov till, som t ex tvivel, rädslor, förväntningar och prestationstankar. I stället är vi totalt närvarande och öppna för vår egen högsta potential. Jag försöker genom mitt måleri träna upp min närvaro och uppmärksamhet för att lättare kunna agera utifrån min intuition – tomheten – och på så sätt göra livet lite lättare och hitta min egen högsta potential.

Ändamålet med mitt målande är således mer att träna mitt sinne för att kunna möta alla livets skeenden, utan att tyngas av dessa rädslor, tvivel eller förväntningar, än att skapa
konst. Jag försöker utmana mina begränsningar, stå ut med ovissheten om vad som ska ske och på så många sätt som möjligt aktivt utsätta mig för det oväntade. Måleriet är ett sätt att träna på detta, genom en blandning av snabba penseldrag, stora penslar, massor med vatten, jätteformat, temperamentsfullt papper eller till och med tyg, tillsammans med strävan att måla från tomheten – fri från tankar.
Fåglar är perfekta motiv för min träning, eftersom de endast ser levande ut om jag är totalt närvarande när jag målar.

 

 Karl Mårtens är född i San Francisco 1956, och uppvuxen i på Drottningholm utanför Stockholm.
Vid 16 års ålder flyttade han till Schweiz och därifrån till Kanada och USA där han bodde sammanlagt 24 år
innan han, 40 år gammal, återvände till Sverige.

Naturstudier, med förkärlek för fåglar, har varit ett stort intresse sedan barndomen.
Karl har ägnat sig åt att teckna och måla fåglar så länge han kan minnas.
Under åren har målningarna utvecklats, från mycket detaljerade studier till en friare stil.

 

 Missa inte Workshop i Zen-kalligrafi – penselns väg till insikt med Karl Mårtens, till våra kurser.