LT

Leif Tjerned_Edsvik Konsthall

 

SVENSK SKÖNHET

En ung och nyfiken konstnär kom för 50 år sedan in på Konstakademien, “Mejan” med ett enormt intresse för popkonst, remixar och kompress-orer för att spraya målningar.

Edsvik Konsthall riktar ljuset mot Leif Tjerneds mångfacetterade konstnärskap som präglas av influenser från de stora popkonstnärerna och som funnit sitt unika språk i de monumentala verk som påminner om nattpromenader genom storstadsmiljöer med dess neonbelysning.
Tjerned använder för det mesta en airbrush teknik och stora färgsprutor kombinerat med utsågade figurer. På Edsvik visas även ljusskulpturer och grafik samt verk som förberedde utsmyckningen på tunnelbanan Gullmarsplan 1995. Konstnärens bildspråk varierar på ett angenämt sätt i och med att han tagit intryck från sin omgivning utan att hamna i en enkel bilddokumentation av idag. Tvärtom, med den ena foten i Modernismen och den andra i Postmodernismen visar vederbörande en solfjäder av kommentarer och subtila ironier från vår samtid.
Leif Tjerned finns representerad bland annat på Kalmar Konstmuseum, Göteborgs konstmuseum, Norrköpings konstmuseum och Moderna Museet i Stockholm.