MARIA LILJA

Maria Lilja 13 maj – 4 juni 2017

Edsvik Konsthall ÖST plan II

Inom ramen för ett lekfullt uttryck konverserar den Stockholmsbaserade konstnären Maria Liljas tjocka penseldrag och färgrika bilder med betraktarnas inneboende nyfikenhet. Konsten samtalar kring de valmöjligheter som finns inneboende i varje enskild handling. Sedan 2014 undervisar Maria Lilja på kungliga konsthögskolan vid sidan av sitt mångåriga konstnärskap med ett antal uppskattade separat- och samlingsutställningar.
Maria Liljas måleri karaktäriseras av en inneboende lekfullhet där konstverken tillåts växa fram. Genom tjocka penseldrag och mycket färg samsas det abstrakta med det föreställande i en estetisk symfoni. Hon arbetar i sitt konstnärskap både med idébaserade verk och förutsättningslöst måleri.
Referenser till målningar och grafiska verk hämtar Maria Lilja från både samtida och historiska konstnärer inom ett brett spektrum. Hon erhåller inspiration från bland annat politiska engagemang; som Pussy Riot, musik i still med Purple rain av Prince, liksom Joseph Beuys intuitiva samhällsvisioner.
Genom konsten för Maria Lilja ett pågående samtal om valmöjligheter och det unika som följer på det upprepade. I hennes omtalade installation ”Tvillingväg” från 2013 undersökte Maria Lilja hur en unik utgångspunkt kunde forma två parallella och identiska vägar, men samtidigt leda till helt olika situationer utan inbördes värdering.

– I en värld fylld av möjligheter öppnar Maria Liljas utställning för samtal kring valmöjligheter och ansvar för de val vi gör, säger Ricardo Donoso, curator för utställningen.