SVENERIK JAKOBSSON 14 mars – 5 april 2009

 

SVENERIK JAKOBSSON

14 mars – 5 april 2009

Vernissage den 14 mars
Sonia Lunnergård, ledare för Kristdemorkaterna i Sollentuna och ordförande i  Landstingets konstnämnd inviger kl. 12.30

”Konstnärskap är alltid äventyr. Men de flesta föredrar äventyrligheterna inom konstverkets ramar.För Svenerik Jakobsson skulle detta säkerligen kännas torftigt. Hans konstnärliga äventyr är nämligen högst handgripliga .Som utforskare av betydelser och villkor i vår värld har han alltid kastat sig bokstavligt in i äventyren, det kan gälla djurskildringar eller vandringar över Grönlands inlandsis lika väl som att delta i Antarktisexpeditionen. Hans livs konstäventyr började borta i sextiotalets protester mot Vietnamkriget, fortsatte med utforskandet av pollenallergier och växte småningom ut till en omfattande civilisationskritik under strapatsrika resor till Grönland och Antarktis.
För en konstnär som Svenerik Jakobsson finns inga trender. Hans konstnärskap är kompromisslöst baserat på viljan till kommunikation. För att nå sina konstnärliga mål har han utvecklat en närmast virtuos etsningsteknik och ett rakt men djupt personligt bildspråk.”
Detta skrev Kim Nicklasson som baksidestext till boken:” Från Vietnam till Antarktis”, som utgavs i samband med min utställning på Riksmuseet., då jag redovisade mina upplevelser efter att som konstnär deltagit i den Svenska Antarktisexpeditionen 1989.
Natur och djur har fortsatt att vara mina främsta inspirationskällor och jag kommer på utställningen att visa valda delar av verk, etsningar, akvareller och stenskulpturer från tidigare perioder, liksom akvareller och etsningar från den senaste expeditionen i juni 2008 med isbrytaren Oden till Norra IshavetSvenerik Jakobsson

Edsvik Konsthall 2009