THE TERRACOTTA WOMAN 9 maj – 13 september 2009

 

THE TERRACOTTA WOMAN

MARIAN HEYERDAHL

9 maj – 13 september 2009

SKULPTUR | INSTALLATION

Sponsor:

Grymhet i krig har inte förändrats med modern teknologi.
Dagligen presenterar media bilder som infekterar samhället, som både skapar apati och samtidigt inspirerar grymhet. Den unga generationen förväxlar det virtuella livet med verkligheten, vilket skapar utrymme för abnormt våld.
Marian Heyerdahl har i sin utställning fokuserat på det universella arvet av kvinnor och barns lidande av krigets ohyggliga grymheter, ett öde som ständigt upprepats under hela mänsklighetens historia.
Både feminin skörhet och kvinnlig styrka är införlivade med den maskulina kraften hos soldaterna. Bakifrån ser de ut som originalen, terrakottasoldaterna från Xi’an i Kina som vaktar sin härskares grav i evighet. Men framifrån är de kvinnor, vi möter dem i naturlig storlek. Någon har öppen mun där ett skrik fastnat, någon blundar av fasa men där finns även kvinnor som är gravida och någon som ler.
Det är sammanlagt 57 skulpturer var och en med personlighet och sitt särskilda budskap. ”-jag har skulpterat dem för att uttrycka min kärlek till freden” säger Marian Heyerdahl.
Hon svetsar samman dåtid och nutid med framtiden genom sin förvandling av männen, soldaterna, till kvinnor, krigets offer. Det ger varje skulptur en tidlös själ och bjuder in betraktaren, oavsett kulturell bakgrund, att identifiera sig med verket.
Utställningen visades för första gången i februari 2007 i Peking, Kina, helt ocensurerad. Senare samma år presenterades The Terracotta Woman på världs-biennalen i Korea.
Nu senast kommer den från Norge där den blev en succé på Moss konsthall utanför Oslo.

Edsvik Konsthall 2009